Nieuwe regelgeving: helmplicht op snorscooter vanaf 1 januari 2023

Vanaf 1 januari 2023 is er een nieuwe wet ingegaan voor snorfietsers: de helmplicht. Misschien weet je nog niet helemaal wat dit voor jou betekent als eigenaar van een scooter of brommer. Daarom leggen we je graag uit wat dit inhoudt.

Betekenis nieuwe helmplicht

In de nieuwe regelgeving staat dat alle snorfietsers en eventuele passagiers verplicht een goedgekeurde bromfietshelm, motorfietshelm of een speed-pedelec-helm moeten dragen. De helmplicht is vanaf 1 januari 2023 wettelijk verplicht geworden. Met de helmplicht hoopt de overheid dat het aantal verkeersgewonden en verkeersdoden onder snorscooters omlaag gaat.

Heb je een scooter of een brommer met een blauw kenteken die maximaal 25 kilometer per uur kan? Dan geldt de helmplicht voor jou. Verder blijven alle regels voor snorscooters gelijk – ook de maximumsnelheid van 25 kilometer per uur blijft.

Boete als je geen helm draagt

Rijd je na 1 januari 2023 op een snorfiets en heb je niet die verplichte helm op? Dan kun je een boete krijgen van € 100 als je wordt betrapt. Van dat bedrag kun je een hoop andere leuke dingen doen of kopen, dus het beste is om snel een goedgekeurde helm aan te schaffen als je snorfiets hebt of gaat kopen.

Wat zijn goedgekeurde helmen?

Ben je op zoek naar een goedgekeurde helm voor je snorfiets om aan de helmplicht te voldoen? Koop dan een helm die een cirkel met de hoofdletter E er in heeft. Achter de E staat een cijfer dat staat voor een EU-land. In Nederland krijgen goedgekeurde helmen het cijfer 4. Heb je een helm met een ander getal? Deze mag je gewoon gebruiken. Het betekent alleen dat de helm in een ander EU-land goedgekeurd is. Een goedgekeurde speed-pedelec-helm heeft de volgende markering: NTA 8776:2016.

Een goedgekeurde helm kopen

Bij Naaldwijk Scooters kun je een goedgekeurde scooterhelm kopen. Zo weet je zeker dat je in 2023 aan de nieuwe helmplicht voldoet en dat je geen boetes krijgt (mits je de helm draagt natuurlijk).