E10 benzine of E5 benzine voor je scooter

E10 benzine voor je scooter tanken of toch E5 benzine? Een logische vraag die je kunt stellen, want sinds 1 oktober 2019 is bij de meeste tankstations Euro 95 E5 benzine vervangen door Euro95 E10 benzine. Euro95 E10 zal dus de vervanger zijn voor Euro95 E5. De vervanging vindt plaats op basis van een besluit van de Nederlandse overheid om het CO2 gehalte in de lucht terug te brengen. De meeste scooters zijn niet geschikt voor de nieuwe E10 brandstof. Het is zeer belangrijk dat je goed geïnformeerd bent, zodat je de juiste soort benzine tankt, lees daarom verder voor informatie over welke benzine jij het best kunt tanken: E10 benzine of E5 benzine?

Wat is E10 benzine en wat is E5 benzine

E10 benzine is benzine dat 10% ethanol bevat. De E staat hierin voor ethanol en de 10 voor 10%. Hetzelfde geldt voor E5 dat dus 5% ethanol bevat. Door het verhoogde bio-ethanol te verhogen, wordt CO2-uitstoot verminderd. Door milieuoverwegingen heeft de overheid E10 benzine en E5 benzine dus doorgevoerd. Daarnaast is het een hernieuwbare brandstof, omdat bio-ethanol is gemaakt van maisplanten. In verband met de klimaatveranderingen is daarom besloten dat de Euro95 E5 nu bij de meeste pompen wordt vervangen door Euro95 E10. Voor het produceren van E10 benzine en E5 benzine zijn dus minder fossiele brandstoffen nodig en dit is weer gunstig voor het milieu.

Is mijn scooter geschikt voor E10 benzine?

E10 benzine is eigenlijk niet aan te raden voor je scooter. Veel mensen vragen zich nu terecht af of E10 ook gewoon geschikt is voor hun scooter of dat er wellicht complicaties kunnen optreden. Door het verhoogde gehalte ethanol kan de E10 brandstof op de lange termijn complicaties veroorzaken bij scooters met een carburateur. Voor scooters met een injectie motor kan je zowel E5 benzine als E10 benzine tanken. Doe dit wel alleen bij kwaliteitstankstations zoals Shell of BP. Wanneer je vaak rijdt met je scooter zal je minder snel problemen ondervinden dan wanneer je je scooter slechts sporadisch gebruikt.

Welke problemen veroorzaakt E10 voor mijn scooter?

Het hogere percentage bio-ethanol in de E10 benzine zorgt ervoor dat rubber en kunststof in de motor wordt aangetast waardoor lekkages kunnen ontstaan. Ook trekt het bio-ethanol meer vocht aan waardoor er roest kan ontstaan in onder andere de tank of inlaatsystemen. Het hogere percentage ethanol in de E10 brandstoffen zorgt er dus voor dat de levensduur van uw scooter vermindert.

E10 benzine minder zuinig dan E5 benzine

Doordat elke liter E10 benzine 10% ethanol bevat is de benzine ook minder zuinig dan E5 benzine wat ook weer hogere kosten oplevert. Ook kunnen er bijeffecten optreden zoals vergomming wanneer je je scooter langdurig gebruikt. Al met al raden wij bij Naaldwijk Scooters aan om geen E10 benzine te tanken voor je scooter.

Welke benzine tanken voor je scooter?

Het is nu duidelijk dat het beter is om je scooter niet vol te tanken met E10 benzine. Maar welke brandstof moet je dan wel gebruiken voor je scooter? Wij raden aan om voor je scooter alleen (waar beschikbaar) Euro95 E5 of Euro98 E5 te tanken om enige schade te voorkomen. Onze voorkeur ligt altijd bij Euro98 E5 benzine voor je scooter omdat deze benzinesoort minder Ethanol bevat en dit is beter voor de motor van je scooter. Wanneer je per ongeluk toch E10 benzine tankt schrik dan niet dit zal verder geen effect hebben. Alleen langdurig gebruik van E10 benzine kan schade opleveren aan je scooter.

Neemt contact op

Als je graag zuiniger wilt rijden en geen problemen omtrent benzine wilt ervaren, kun je natuurlijk ook altijd overwegen om een elektrische scooter te kopen. Heb je verder nog vragen over E10 benzine? Neem contact op of kom langs in onze scooterwinkel in Naaldwijk!

Heb je vragen of wil je meer informatie over wat voor benzine je het beste kunt gebruiken?

Neem contact op met onze werkplaats